BRAND OF THE WEEK: LOOP.A LIFE

Zoals jullie misschien wel weten doet team inkoop bij Maison365 er alles aan om een zo gevarieerd mogelijke collectie te bieden. Maak kennis met een nieuw merk binnen ons portfolio: Loop.a life. Ze hebben fantastisch fijne truien, shawls en vesten en de eerste items druppelen bij ons binnen dit najaar. Loop.a Life is een 100% duurzaam merk en wij vertellen je graag in het kort waarom Loop.a life zo speciaal is.

Inspiratie

De natuur is de grootste inspiratiebron van het merk. Het oneindige circulaire proces, de kleuren en de structuren die de natuur rijk is, zijn een continue bron van kennis en creativiteit. De natuur kent geen afval. Oprichter Ellen Mensink: ‘Waarom zouden wij onze aarde uitputten en vervuilen terwijl het ook schoner en beter kan?’

Het proces

Loop.a life gebruikt ingezamelde oude kledingstukken, die niet meer draagbaar zijn, om er weer nieuwe kleding van te maken. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Pas 1% van de wereldwijde kledingproductie wordt gemaakt van gedragen kleding. Het moment dat jij afscheid neemt van jouw oude trui, begint het productieproces bij Loop. a Life. Veel gerecyclede kleding is gemaakt van industrie-afval. Zij verwerken echter lokaal ‘post- consumer’ textiel. Dit is afgedankte kleding die de consument weggooit in de kledingbakken die op straat staan. Dit textielafval koopt Loop a. Life op bij lokale textielsorteerders. Van deze reststromen kunnen zij mooie en super duurzame producten maken. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet.


Loop.a life selecteert het textielafval op soort met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of vrijwilligers, dus alle wol bij wol en katoen bij katoen. Daarna selecteren zij op kleur. Zo hoeven zij later in het proces niet te verven en ontstaan eigen unieke kleuren. Daarnaast heeft de Nederlandse kledinginzamelaar de afgelopen 10 jaar een ingenieuze machine ontwikkeld, de smart Fibersort machine – waardoor zij nu niet meer met de hand hoeven te sorteren. Loop a. life is het eerste bedrijf dat oude katoenen kleding door deze machine op kleur heeft laten sorteren. Al het textiel afval moet vervolgens met de hand worden ontzien van knopen, ritsen en labels. Omdat al het gesorteerde textiel mechanisch gerecycled wordt en niet opnieuw geverfd wordt, moeten echt alle bandjes en fournituren verwijderd worden. Dit is arbeidsintensief werk waarbij ze gelukkig vaak geholpen worden door vrijwilligers.

Vervolgens gaat het opgeschoonde textiel in pakketten naar hun productiepartners in Zuid- Europa. Machines gaan het afval vervezelen. Dit betekent dat de trui wordt teruggebracht tot de grondstof waarvan de trui ooit is gemaakt. Dit doen zij door middel van mechanische recycling, dus zonder chemicaliën of water. Nadat zij een vezel hebben van een gekleurde stapel oud textiel kunnen zij deze ook bijmengen met andere vezels. De vezels worden gemengd met industrie afval (bijvoorbeeld gerecyclede PET flessen) of met gerecycled ‘post production’ materiaal. Dus gerecyclede vezels afkomstig uit de kleding productie. Ook mengen ze bij met ander duurzaam materiaal, zoals bijvoorbeeld Tencel lyocell. Het mengen van vezels wordt ook wel blenden genoemd.

 

Daarna is het tijd om de vezels te spinnen tot garens. Hun Franse en Italiaanse spinners hebben jarenlang ervaring met recycling. Samen met hen heeft Loop.a life exclusief nieuwe circulaire garens uit post-consumer afval ontwikkeld. Zij zijn trots op deze samenwerking en werken als koploper van post consumer textiel recycling continu aan nieuwe ontwikkelingen.

 

De ontwerpen voor de kleding worden daarna naar breifabrikanten gestuurd. Loop.a Life werkt samen met fully fashion breiers (dit houdt in dat ze op maat breien en dus minder afval creëren). In Nederland en in Portugal.

 

Ben jij geïnspireerd door dit proces en heb je interesse in een item van Loop.a life in jouw persoonlijke box? Laat het jouw styliste weten en wie weet heb jij binnenkort een Loop.a life item in jouw garderobe hangen.

Ben je een bestaande klant? Bestel jouw box hier.

Ben je een nieuwe klant? Klik dan hier.