Fabienne Chapot: wat is de kracht achter dit populaire merk?💜

Fabienne Chapot is een van Maison365 meest populaire merken. Hoog tijd om dit merk eens aan de tand te voelen over hoe het merk succesvol is geworden, waar zij inspiratie vandaan halen om de meest mooie collecties samen te stellen, wat zij doen om zo duurzaam mogelijk te zijn en uiteraard te horen welke styling tips zij hebben voor jullie. Lees snel verder en ben je enthousiast geworden na dit interview over Fabienne Chapot? Laat het jouw styliste dan weten bij de volgende box!

Wie is Fabienne Chapot? 

Oprichtster Fabienne Chapot woont in Amsterdam met haar zoontje. In 2006 begon zij haar gelijknamige modemerk. Bij het opzetten van haar merk durfde groots te dromen & volgde zij haar hart en intuïtie. Dit leidde tot het vormen van het gedurfde en kleurrijke DNA van het merk.

Hoe lang bestaat het merk al? Kunnen jullie de geschiedenis kort vertellen? 

Fabienne Chapot begon in 2006 als accessoire merk onder de merknaam Fab., met de focus op tassen, schoenen en andere lederwaren. Haar missie om een kleurrijke twist te geven aan de destijds overwegende grijs-zwarte wereld van accessoires, sloeg gelijk aan. In 2016 besloot ze om het label te re-branden en lanceerde ze een ready-to-wear collectie onder de naam Fabienne Chapot. Het gedurfde en kleurrijke brand DNA is tot op de dag van vandaag dé spil in onze business.

Welke soort vrouw willen jullie aanspreken met jullie merk? 

Alle vrouwen! Wij geloven dat iedere vrouw het verdient om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Dit houdt in: je goed voelen en er goed uit zien, zodat je kunt zijn wie je wilt zijn en alles uit het leven kunt halen. We willen vrouwen verleiden om zich wat gedurfder te kleden, door opvallend kleurgebruik, prints en verrassende details, maar altijd heel draagbaar.

Waar komt de inspiratie voor jullie collecties vandaan? En waar letten jullie vooral op bij het uitbrengen van nieuwe collecties? 

Bij het ontwerpen van collecties beginnen we vaak met een verhaal, we raken geïnspireerd door landen, culturen of periodes uit een bepaalde tijd zoals de 60’s. Het thema van onze SS22 collectie is de oceaan en verhalen over dappere vrouwen die grenzen verlegden en golven trotseerden. Zo raakten we geïnspireerd door Jeanne Barret die als eerste vrouw de wereld over zeilde in 1766 en de Japanse diepzee duikers die hun adem tot wel 3 minuten ophouden om te duiken naar parels. Dit resulteerde in een collectie vol prints zoals ‘Shrimp Cocktail’ & ‘Sea anemone’.

Wat is het verhaal achter jullie prachtige prints? Hoe worden deze ontworpen? 

Al onze prints worden in-house ontworpen. Onze designers schilderen of tekenen deze met de hand. Hierdoor is iedere print van Fabienne Chapot uniek. Vervolgens worden digitaal de laatste aanpassingen gedaan en prints klaargemaakt om ze te laten ontwikkelen op de kleding. Wist je dat je aan ieder Fabienne Chapot kledingstuk een gouden hangertje vindt, gelinkt aan het thema? Deze collectie vind je een gouden shrimp hanger aan de kleding.

Hoeveel collecties brengen jullie per jaar uit? En hebben jullie een persoonlijk favoriet welk seizoen jullie het leukst vinden qua collecties? 

We lanceren 2 collecties per jaar, elk bestaande uit 5 ‘chapters’. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme, maar je zult ongeacht zomer of winter opvallende prints terugvinden. Een favoriet kiezen is natuurlijk hartstikke moeilijk! De wintercollectie is geweldig omdat je dan veel prints kan combineren in verschillende lagen en als het aan ons ligt kan het niet gek genoeg. Dus in de winter blijven wij oneindig combineren. Maar ook de zomer is natuurlijk heerlijk, bare legs & summer sandals. De vrolijke kleuren van onze collecties horen natuurlijk wel een beetje thuis in de zomer.

Waar kunnen wij jullie allemaal vinden? Zitten jullie in andere landen dan Nederland en hebben jullie veel fysieke winkels? 

We hebben vier boutiques in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Maastricht en Rotterdam. En daar komt er nog snel eentje bij kunnen we verklappen. Verder zijn we wereldwijd in bijna 1000 verkooppunten te vinden.

Wat zijn jullie bestsellers? En wat zijn jullie persoonlijke favorieten? 

Dit seizoen vliegt onze roze Eva wide leg denim de winkels uit maar ook de bloemenprints zijn razend populair, van ons tweedelige pak tot aan zomerse jurken. Wanneer je bij ons het kantoor binnen stapt tref je gegarandeerd de Josie blouse met grote ruffle mouwen & de Thea wide leg denim met een embroidery detail. Maar nu de zomer voor de deur staat zien we ook de Charlie dresses steeds vaker voorbij komen op het hoofdkantoor.

Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie duurzaamheid? Hoe belangrijk vinden jullie dit en hoe gaan jullie daar zelf mee om? 

Duurzaamheid is iets wat wij heel erg belangrijk vinden en waar we veel waarde aan hechten. De mode industrie waarin we opereren heeft een enorme impact op het milieu. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en het beter gaan doen. We geloven dat elke stap in de goede richting telt, zolang er vooruitgang is. Duurzaamheid staat hoog op onze agenda.

  • We richten ons op transparantie in het productieproces en goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken. We bezoeken onze fabrieken regelmatig en werken met een gedragscode en een koopovereenkomst. We zijn aangesloten bij de BSCI om onze productielocaties te controleren. Deze onafhankelijke controles stellen ons in staat om, als het nodig is, stappen te ondernemen om de arbeidsomstandigheden op deze locaties te verbeteren en te voldoen aan de officiële normen. In 2018 hebben we het Akkoord Duurzame Kleding en Textiel ondertekend.
  • Daarnaast kijken we bewust naar materialen. De meerderheid van onze polyester items wordt gemaakt van RPET-polyester, dit bestaat uit gerecyclede PET flessen. RPET-stoffen hebben ten opzichte van gewone polyester stoffen een 70% lager energieverbruik, 86% minder waterverbruik en een 75% kleinere ecologische voetafdruk. De wolmix van onze pullovers wordt gebreid met gecertificeerde mulesing-vrije garen. De items die minder schadelijk zijn voor het milieu zijn te herkennen aan een label met een groen blad.

Hebben jullie misschien een leuke styling tip voor onze klanten?

More is more! Het kleurenpalet van de collecties is zo op elkaar afgestemd dat prints & items eindeloos met elkaar te combineren zijn. Je kunt hierdoor sets met bijpassende prints combineren, maar ook deze items ook los van elkaar stylen. Print op print, kleur op kleur, more is more! Ook vinden wij het supertof om een lange jurk op een flared jeans te dragen. Door de onderkant van de jurk open te doen zie je de broek die je eronder draagt. Dit creëert een hele coole look.

 

Wil jij de leukste items van Fabienne Chapot ontvangen in jouw box? Geef het door aan jouw styliste en bestel jouw box!